Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Corona

Telefoonnummers

Landelijk informatienummer
Voor vragen over coronavirus is er een algemeen nummer: 0800 - 1351  (7 dagen per week 8.00-20.00 uur)

Aanmelden voor een test op het coronavirus
Voor een afspraak voor een test op het coronavirus is er het telefoonnummer: 0800 - 1202 (7 dagen per week 8.00-20.00 uur). Je kunt je afspraak ook online maken met je DigiD via Rijksoverheid.nl/coronatest

Vragen over de app CoronaMelder
Voor vragen over de app (downloaden, hoe hij werkt, privacy en veiligheid): 0800 - 1280 (op werkdagen van 8.00 - 20.00 uur, in het weekend van 10.00 - 16.00 uur)

Testlocaties 
In de regio IJsselland zijn vier testlocaties: Zwolle, Ommen, Deventer en Steenwijk. Informatie en adressen vind je hier

GGD IJsselland
Contact met GGD IJsselland bij vragen over het coronavirus: 088 - 443 03 70 (niet bellen voor de uitslag van een coronatest)

Hulplijnen
Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig? In het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 van het RIVM vind je een overzicht van beschikbare hulplijnen.

Landelijke maatregelen

Er gelden landelijk maatregelen. Tijdens de persconferentie op 1 september zijn nieuwe landelijke en regionale maatregelen bekend gemaakt, bijvoorbeeld de richtlijnen over thuiskomst van vakantie en de richtlijnen voor verpleeghuizen. Daarnaast blijft het aantal mensen (maximaal 6) dat je thuis mag ontvangen, de kortere quarantiane (10 in plaats van 14 dagen, mits je geen klachten meer hebt) en blijft het belangrijk om 1,5 meter afstand tot anderen te houden. Ook blijven de maatregelen gelden die tot nu toe zijn ingevoerd. Bekijk de maatregelen die vanaf 1 september gelden of lees het nieuwsbericht over de persconferentie op de website van Rijksoverheid.

Over het coronavirus

Mensen die ziek zijn, hebben klachten als hoesten, benauwdheid en koorts (hoger dan 38 graden).

Op onze website houden we de belangrijkste informatie actueel. Op deze pagina staat informatie voor scholen en kindercentra. Informatie voor zorgprofessionals en (huis)artsen staat op deze pagina.

Ik heb klachten, kan de GGD mij testen?

Heb je klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus, zodat je weet waar je aan toe bent. Je kunt je al voor een test op het coronavirus aanmelden als je milde klachten hebt. Dat kan online met je DigiD via de website Rijksoverheid.nl/coronatest of bel om een afspraak te maken het landelijke nummer 0800 - 1202. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Je kunt dan terecht op een van de vier testlocaties in onze regio. Patiënten in het ziekenhuis met klachten die passen bij het coronavirus worden daar getest.

Meer informatie over de coronatest

Non-COVID-19-test

Sommige landen zien Nederland als hoog risicoland voor COVID-19. Deze landen kunnen je vragen een recente non-COVID-19-verklaring te tonen. Je kunt deze verklaring niet bij de GGD krijgen. Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-covid19-verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. 

Bron- en contactonderzoek

Wanneer blijkt dat je het coronavirus hebt, voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. In een nieuwsbericht van 28 augustus van GGD GHOR Nederland kun je lezen hoe dit werkt. Of download de poster of bekijk dit filmpje

Hygiënemaatregelen

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Houd afstand van elkaar (1,5 meter)

  

Informatie van GGD, het RIVM en Rijksoverheid